Openingstijden: Maandag gesloten, Dinsdag en Woensdag 9.00 tot 18.00 uur, Donderdag 9.00 tot 18.00 uur en 19.00 tot 21.00 uur, Vrijdag 9.00 tot 18.00 uur,
Zaterdag 9.00 tot 17.00 uur.

Macula Degeneratie

Wat is Macula degeneratie

Macula degeneratie is een oogaandoening die schade aan de macula (gele vlek) veroorzaakt, waardoor de gezichtsscherpte afneemt. De macula is het centrale deel van het netvlies en bevindt zich achterin de oogbol, recht achter de pupil.

De macula zorgt voor het waarnemen van details en kleuren, dus voor het scherpe zien. Omdat alleen het centrale deel van het beeld is uitgevallen, leidt macula degeneratie  op zich niet tot volledige blindheid. Het is echter wel een veel voorkomende oorzaak van slechtziendheid. Bij beschadiging of slijtage van de macula zijn de beelden die u recht voor u uit ziet wazig of ze vallen zelfs geheel uit.

Er zijn twee vormen macula degeneratie , namelijk “droge” en “natte”. Droge macula degeneratie is een langzaam proces, daarentegen bij de natte vorm vind de achteruitgang snel plaats. Tevens zijn bij natte macula degeneratie vervormingen zichtbaar bij het zien.

“Natte”Macula Degeneratie

Waarom macula degeneratie onderzoek

U ondervindt  moeilijkheden met lezen en televisie kijken of u ziet kleuren fletser en lijnen kronkelig en vervormd. De beelden opzij van het centrale beeld kunt  u echter wel normaal blijven zien. Uw gezichtsveld blijft intact. Deze aandoening ontwikkelt zich vaak geleidelijk en totdat de macula al sterk is aangetast kan het zijn dat u er weinig van merkt. Een tijdige opsporing van macula degeneratie is uiteindelijk altijd de best bescherming tegen het verslechteren van het zien.

Symptomen macula degeneratie

– Verlies gezichtsscherpte

– Vervorming van het centrale beeld(rechte lijnen worden krom)

Wat wij voor u kunnen doen?

Voor natte macula degeneratie zijn er tegenwoordig behandelingsmethodes, wij zullen u dan doorsturen naar een ziekenhuis. Bij droge macula degeneratie is het gebruik van voedingssupplementen erg aan te raden. Om macula degeneratie op te kunnen sporen onderzoekt een van onze optometristen het netvlies en de macula. Deze onderzoeken zijn uiteraard pijnloos en bestaan uit fundusfotografie en een beoordeling van het netvlies door middel van een oogspiegel. Bij fundusfotografie worden foto’s gemaakt van het netvlies van uw oog, u voelt hier niets van.  Op deze foto’s kunnen onder andere de bloedvaatjes van uw netvlies beoordeeld worden, maar ook de oppervlakte van het netvlies. Met een oogspiegel kunnen onze optometristen het inwendige deel van het oog beoordelen, door middel van speciale druppels kan uw pupil verwijdt worden zodat het oog beter beoordeelt kan worden, ook van dit laatste voelt u niets.

Klanten vertellen