Openingstijden: Maandag gesloten, Dinsdag en Woensdag 9.00 tot 18.00 uur, Donderdag 9.00 tot 18.00 uur en 19.00 tot 21.00 uur, Vrijdag 9.00 tot 18.00 uur,
Zaterdag 9.00 tot 17.00 uur.

Glaucoom

Wat is glaucoom

Glaucoom is een aandoening die schade aan de oogzenuw veroorzaakt. Aantasting van deze zenuw leidt tot vermindering van het gezichtsveld. De door glaucoom ontstane schade kan niet meer worden hersteld, maar een tijdige opsporing en een goede behandeling kunnen verdere aantasting beperken. Vaak  treedt glaucoom op in beide ogen, al kan het ene oog  meer zijn aangetast dan het andere. Er wordt onderscheid gemaakt tussen chronische en acute glaucoom

Chronische glaucoom

Deze vorm ontwikkelt zich over langere tijd en U merkt hier zelf niets van. Vanaf het moment waarop de oogzenuw ernstig is aangetast ontstaan er pas problemen met zien. De gezichtsscherpte kan verminderen waardoor details moeilijker zichtbaar worden en grote delen van het gezichtsveld vallen uit. Tenslotte kan de oogzenuw zodanig beschadig raken, dat het gezichtsvermogen geheel verloren gaat.

Acute glaucoom

De symptomen van de acute glaucoom zijn zeer duidelijk merkbaar. Een plotselinge ernstige verhoging van de oogdruk gaat gepaard met pijn in en rond het oog en met vermindering van de gezichtsscherpte.  U ziet erg wazig, ook treedt er een algemeen ziektebeeld op met hoofdpijn en misselijkheid.

Waarom een glaucoomonderzoek

Glaucoom komt in toenemende mate voor vanaf veertig jarige leeftijd en is veelal het gevolg van een verhoogde oogdruk. In beide oogkamers zit  vocht  dat dient als voeding voor lens en hoornvlies. Normaliter zijn aanmaak  en afvoer van dit vocht  in evenwicht en is de oogdruk normaal. Wanneer de afvoerkanaaltjes dichtslibben en goede doorstroming niet mogelijk is ontstaat er storing in dit evenwicht en spreken we van een verhoogde oogdruk. Te hoge druk veroorzaakt afklemming van de oogzenuw en van de bloedvaatjes  die de zenuw voorzien van voedingsstoffen. Dit leidt tot oogzenuwbeschadigingen en veranderingen in het gezichtsveld. Andere oorzaken van glaucoom kunnen zijn: ernstige oogverwondingen, bepaalde geneesmiddelen en chronische oogonstekingen.

Symptomen glaucoom

Er zijn geen duidelijke symptomen van glaucoom. Juist daarom is het belangrijk dat U minimaal één keer per jaar een glaucoomonderzoek laat doen.

Wat wij voor U kunnen doen?

Om glaucoom op te kunnen sporen doet één van onze optometristen een glaucoomonderzoek. Het onderzoek bestaat uit een oogdrukmeting, een gezichtsveldonderzoek en het beoordelen van de zenuw door middel van een oogspiegel. Het meten van de oogdruk is pijnloos en duurt slechts enkele seconden.  Omdat de oogdruk van uur tot uur veranderen kan wordt deze vaak drie keer op één dag gemeten zodat de uitkomst betrouwbaar is. Om de zenuw correct te kunnen waarnemen en beoordelen wordt U mogelijk gedruppeld zodat de pupil verwijdt. Met de oogspiegel wordt de binnenkant van het oog bekeken en wordt er beoordeeld of de oogzenuw beschadigd is.

Klanten vertellen