Openingstijden: Maandag gesloten, Dinsdag en Woensdag 9.00 tot 18.00 uur, Donderdag 9.00 tot 18.00 uur en 19.00 tot 21.00 uur, Vrijdag 9.00 tot 18.00 uur,
Zaterdag 9.00 tot 17.00 uur.

Diabetes

Wat is diabetes?

Diabetische retinopathie (diabetes op de ogen) is een complicatie van suikerziekte die de ogen aantast. Suiker heeft namelijk de eigenschap de bloedvaten van het hele lichaam te verzwakken. Zo ook de bloedvaten in en rond het netvlies van het oog. De functie van het netvlies is om binnenvallend licht om te zetten in elektrische stroompjes en het vervolgens via de oogzenuw door te geven aan de hersenen. Bij diabetische retinopathie raken de fijne bloedvaatjes  in het netvlies beschadigd waardoor deze kunnen gaan bloeden of vocht kunnen gaan lekken. Indien het netvlies  door deze bloedingen of lekkage beschadigd raakt, zijn de beelden die u ziet wazig.

Waarom een diabetes screening?

Diabetische retinopathie ontwikkelt zich geleidelijk. U merkt er zelf weinig van totdat het netvlies al sterk is aangetast. Een tijdige opsporing van diabetische retinopathie is uiteindelijk altijd de beste  bescherming tegen de verslechtering van uw ogen. Het is daarom belangrijk uw ogen regelmatig  door een van onze optometristen te laten controleren.

Fundusfoto

 Oogproblemen bij diabetes.

– Minder zien

– Wazig zien

– Wisselend zien

Wat kunnen wij voor u doen?

Om diabetische retinopathie op te kunnen sporen doet één van onze optometristen een diabetesscreening. De screening  bestaat uit het bepalen van uw gezichtsscherpte door middel van een oogmeting. Verder wordt er een foto van het netvlies gemaakt met behulp van fundus fotografie. Bij fundus fotografie worden foto’s gemaakt van het netvlies van uw oog. Op die foto’s kunnen onder andere de bloedvaatjes van uw netvlies beoordeeld worden, maar ook de oppervlakte van het netvlies. Vervolgens volgt een beoordeling van de diabetische retinopathie aan de hand van de foto. Bij een negatieve beoordeling volgt een spoedige doorverwijzing naar de oogarts. Bij een positieve beoordeling blijft U bij ons voor de jaarlijkse controle.

Klanten vertellen