Openingstijden: Maandag gesloten, Dinsdag en Woensdag 9.00 tot 18.00 uur, Donderdag 9.00 tot 18.00 uur en 19.00 tot 21.00 uur, Vrijdag 9.00 tot 18.00 uur,
Zaterdag 9.00 tot 17.00 uur.

Cataract

Cataract, ook wel grijze staar genoemd, is een verzamelnaam voor troebelingen van de lens die leiden tot lichtverstrooiing, visusdaling en uiteindelijk tot blindheid.

Staar

In het oog, vlak achter de pupil, zit de normaal heldere en doorzichtige ooglens. Deze bestaat uit eiwitten en water. Bij cataract wordt de ooglens langzaam troebel, zodat het licht er niet meer doorheen kan vallen. Hiervoor zijn vele oorzaken, maar in de meeste gevallen is de oorzaak van de vertroebeling van de lens niet bekend. Het is een normaal verouderingsproces, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt.

Ergens tussen de 40e en 50e jaar krijgen de meeste mensen problemen met lezen. Dit komt doordat de lens in het oog minder soepel wordt en niet meer zo goed kan focussen als voorheen. Ook dit fenomeen is normaal en hoort bij het ouder worden van de ooglens.

Waarom controle op Cataract?

Cataract kan zich op verschillende manieren ontwikkelen. Meestal ontstaat het heel geleidelijk en merkt u er in eerste instantie weinig van. Er zijn echter ook vormen van staar die zich heel snel ontwikkelen waardoor het gezichtsvermogen soms in een paar weken kan verminderen. De leeftijd waarop iemand de staar als storend gaat ervaren daalt. Het is tegenwoordig niet meer vreemd als iemand van 55 jaar aan staar wordt geholpen. Mogelijke oorzaken zijn onze voeding en de omgevingsfactoren. Als zijn de meningen daarover nog verdeeld.

Symptomen Cataract

– verlies van gezichtsscherpte (waas over het beeld)
– Last van lichtreflecties (vooral in het donker)

Wat kunnen wij voor u doen?

Wanneer de cataract toeneemt, zal uw gezichtsscherpte afnemen. Door regelmatig uw ogen te laten meten, kunnen we ervoor zorgen dat uw bril zo optimaal mogelijk van sterkte is. Wanneer de scherpte met een andere brilsterkte niet meer te verbeteren valt, kunnen wij u helpen met een doorverwijzing naar de oogarts. De oogarts zal vervolgens bepalen of- en wanneer u geopereerd kunt worden.
Na de staaroperatie moeten uw ogen opnieuw gemeten worden en uw bril worden aangepast. Soms kunnen mensen na de operatie in de verte zonder bril. Er blijft dan echter wel een leesbril nodig omdat u met de geimplanteerde kunstlenzen niet zelf kunt focussen.

Klanten vertellen