van-els-optiek-oogaandoening-1

Voor elke oogaandoening een oplossing bij Van Els Optiek

Wist u al dat maar liefst 160 miljoen mensen wereldwijd slechtziend zijn? Gelukkig kunnen we dit in de meeste gevallen draagbaar maken. Oogaandoeningen als diabetische retinopathie, glaucoom, macula degeneratie kunt u behapbaar maken door bijvoorbeeld low-vision hulpmiddelen te gebruiken. Kom vooral bij Van Els Optiek in Heemskerk langs en wij kijken wat we voor u kunnen doen.

Welke oogaandoeningen zijn er?

De ‘bekendste’ oogaandoeningen zijn als volgt:


Diabetische Retinopathie


Diabetische Retinopathie is een complicatie, veroorzaakt door diabetes, waarbij de retina (het lichtgevoelige ‘scherm’ achter in het oog) wordt aangetast. Diabetische retinopathie ontwikkelt zich geleidelijk. U merkt er zelf weinig van totdat het netvlies al sterk is aangetast. Een tijdige opsporing van diabetische retinopathie is uiteindelijk altijd de beste bescherming tegen de verslechtering van uw ogen. Het is daarom belangrijk om uw ogen regelmatig door één van onze optometristen te laten controleren. Heeft u diabetische retinopathie, dan volgt er een spoedige doorverwijzing naar de oogarts. Bij een positieve beoordeling blijft u bij ons voor de jaarlijkse controle.

Glaucoom

Glaucoom is een chronische oogaandoening waarbij de optische zenuw in het oog wordt aangetast, met zichtproblemen tot gevolg. Glaucoom begint altijd met geleidelijk verlies aan het buitenste zicht. Als glaucoom niet wordt opgespoord en behandeld, kan deze progressieve slechtziendheid en uiteindelijk blindheid tot gevolg hebben. Glaucoom komt in toenemende mate voor vanaf veertig jarige leeftijd en is veelal het gevolg van een verhoogde oogdruk. Om glaucoom op te kunnen sporen, doet één van onze optometristen een glaucoomonderzoek. Het onderzoek bestaat uit een oogdrukmeting, een gezichtsveldonderzoek en het beoordelen van de zenuw door middel van een oogspiegel.

Macula degeneratie

Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij er een grijze vlek in het midden van het gezichtsveld ontstaat. Dit betekent dat er schade is aan de macula (gele vlek) dat zich achter uw oogbol bevindt. Er zijn twee vormen macula degeneratie: ‘droge’ en ‘natte’. Droge macula degeneratie is een langzaam proces, daarentegen bij de natte vorm vindt de achteruitgang snel plaats. Tevens zijn bij natte macula degeneratie ook vervormingen zichtbaar bij het zien.

Voor natte macula degeneratie zijn er behandelingsmethodes beschikbaar, wij zullen u dan doorsturen naar een ziekenhuis. Bij droge macula degeneratie is het gebruik van voedingssupplementen erg aan te raden. Om macula degeneratie op te kunnen sporen, onderzoekt één van onze optometristen het netvlies en de macula.

Cataract/staar

Staar, ook wel cataract genoemd, is een vertroebeling van de ooglensvlak die achter de pupil ligt. Het is een normaal verouderingsproces, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Uw gezichtsscherpte neemt af. Door regelmatig uw ogen te laten meten bij ons, kunnen we ervoor zorgen dat uw bril zo optimaal mogelijk van sterkte is. Wanneer de scherpte met een andere brilsterkte niet meer te verbeteren valt, kunnen wij u helpen met een doorverwijzing naar de oogarts. De oogarts zal vervolgens bepalen of- en wanneer u geopereerd kunt worden.

Van Els Optiek heeft alle kennis in huis met betrekking tot oogaandoeningen. Twijfelt u over uw zicht, bel dan voor een afspraak. Voorkomen is altijd beter dan genezen.


Top