Openingstijden: Maandag gesloten, Dinsdag en Woensdag 9.00 tot 18.00 uur, Donderdag 9.00 tot 18.00 uur en 19.00 tot 21.00 uur, Vrijdag 9.00 tot 18.00 uur,
Zaterdag 9.00 tot 17.00 uur.

Whiplash

Whiplash
Een whiplash is een heftige slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de romp door een ongeval. Over het algemeen is het een onverwachte zeer snelle beweging zonder dat het hoofd ergens tegenaan botst. In een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom daardoor overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorover gebogen. De naam voor dit ongevalsmechanisme is Whiplash.
Door de beschadiging van de halswervelkolom kan de fijne motoriek van de ogen van slag af raken en kan er sprake zijn van een fixatie disparatie.

Fixatie Disparatie

Bij een Fixatie disparatie onderzoek wordt gekeken naar de sensomotorische vaardigheden van de ogen. Wanneer deze senso-motoriek niet optimaal is, werken de ogen niet goed samen.
75% van de informatie die een mens ontvangt komt binnen via de twee ogen. Als alles goed is vallen de twee beelden op dezelfde plaats op het netvlies. Wanneer die beelden niet exact op dezelfde plaats vallen gaat het visuele systeem proberen dit toch voor elkaar te krijgen. Deze -soms grote- inspanning kan leiden tot asthenope klachten. Of het raadzaam is u op fixatie disparatie te laten onderzoeken, kunt u de screening invullen!
De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om een bril met prismatische glazen voor te schrijven.

Een fixatie disparatie kan erfelijk zijn of plotseling ontstaan na een trauma (b.v. een whiplash).

Prismabril

Een prismabril wordt voorgeschreven wanneer er sprake is van fixatie disparatie. Een prismabril ziet eruit als een gewone bril maar de speciale glazen zorgen ervoor dat de twee ogen weer op de juiste manier samenwerken. De fixatie disparatie wordt gecorrigeerd en de asthenope klachten verdwijnen.
Na 2 maanden wordt er een controle onderzoek uitgevoerd, waarbij het functioneren van de bril en de afname van de klachten worden geëvalueerd.

Van Els Optometrie en prismabrillen

Van Els Optometrie is sinds 1989 gespecialiseerd in de techniek van fixatie disparatie en prisma correcties. Daaraan vooraf ging een jarenlange ervaring in de optiek, de optometrie(HBO) en in een oogheelkundige ziekenhuispraktijk. Tevens verzorgt van Els Optometrie masterclasses in prismametingen voor collega-optometristen in binnen- en buitenland. Van Els Optometrie is absoluut uniek door zijn hoge technische niveau en persoonlijke begeleiding door een enthousiast professioneel team. Uiteraard werkt van Els Optometrie nauw samen met organisaties voor re-integratie, therapiepraktijken en revalidatie artsen.

Klanten vertellen